Klikkertræning

 

KLIKKER - Sjov træning med din hund - en ikke - straffende måde som hele familien kan have fornøjelse af.

 

Hvordan virker klikkeren?

Klikkeren er en lille plastikboks med en metalplade indeni, som giver en markant lyd, når man trykker på den.

Et klik bliver et klart signal til hunden om at den har gjort noget rigtigt og en belønning vil følge efter. Du kan belønne adfærd lige meget, hvor langt væk du er fra hunden, og fordi det er et klik, en entydig lyd, vil hunden hurtigt lære at den har gjort det rette. I klikkertræning er der ingen straf - hvis hunden ikke gør det rigtige, får den ingen belønning. Ikke mere råben,  skubben,  rykken og frustration. Pludselig kan du og din hund nyde træningen sammen uden ubehagligheder.

 

Hvordan kommer jeg i gang?

Hav en god portion små lækre godbidder, som er lette at få fat på i din lomme eller godbidtaske. Nu skal du lære din hund hvad klikket betyder. Hav 5 - 6 godbidder klar i hånden - klik og giv hunden en godbid - gentag dette ligeså hurtigt (5-6 gange), hunden kan spise godbidden og hold en kort pause. Gentag med 5-6 godbidder. Pause. Nu vil din hund kigge efter godbidden, så snart den hører klikket. Nogle hunde lærer det hurtigt, medens andre har brug for flere gentagelser.

 

Øjenkontakt 

Gør al træning meget sjovere…. Hav 5-6 godbidder klar i hånden (hold evt, hånden på ryggen) - forhold dig i ro og hunden vil kigge op på dig for at finde udad, hvorfor der ikke sker noget - KLIK og giv godbid. Gentag 5-6 gange. Pause.

Du er nu klar  til at klik-træne din første øvelse: SIT  - er let at starte med da de fleste hunde sætter sig naturligt alligevel. Du mangler bare at lære din hund at gøre det, når den bliver bedt om det. Tag en godbid og hold den nær ved din hunds næse, indtil hunden viser interesse for godbidden. Bevæg så hånden let op og henover hundens hoved. For at hunden kan følge godbidden, er den nødt til at løfte hovedet og bevæge det bagover - det får som regel bagdelen ned! Lige så snart bagdelen rører gulvet, KLIK og giv godbid.

Gentag dette indtil hunden sætter sig, så snart du begynder at bevæge hånden (efter få gentagelser uden godbid). Vent så. Meningen er,at du skal få hunden til at tænke:” Jeg kunne altså godt tænke mig at høre den der klik-lyd igen, for så får jeg en godbid. Hm, hvad skete der sidst, jeg hørte lyden? Nå ja, nu kan jeg huske det - jeg satte bagdelen i gulvet. "Lad mig prøve igen og se om ikke det virker”

Vær forberedt på at vente et stykke tid - nogle hunde reagerer hurtigere end andre. Det er vigtig at tie stille, mens man klik- træner sin hund. Lad være med at sætte kommando på øvelsen før du er 1oo% sikker på at hunden sætter sig straks, du beder den om det. Når du når hertil, siger du stille “sit “ lige før hunden sætter sig.

Herefter  vil det ikke tage lang tid  for hunden at finder  ud af hvad “ sit “ betyder, og gøre det, når du beder om det.


Og hvad nu?
Mulighederne er uendelige. Ved at bruge denne metode kan du træne din hund til megen interessant og brugbar adfærd.

Find en måde, hvorpå du kan få din hund til frivilligt at gøre, det du vil-at lokke med godbidder er altid godt. KLIK og beløn, når den gør det ønskede. Byg øvelsen op på samme måde som ved “sit” og du vil blive overrasket over din hunds evner til at lære. Prøv at indlære en ny øvelse hver uge for at stimulere din hund og undgå kedsomhed.

Efterhånden som hunden har fået forståelsen af øvelsen, behøver du ikke have godbidden klar i hånden. Lad dem bare blive i lommen, indtil du har klikket (Hunden ved jo at KLIK = belønning) og hunden vil rette sin opmærksomhed mod dig og ikke mod godbidden.

 

Her er nogle forslag til øvelser:

 

DÆK

Lok hundens næse ned til gulvet fra siddende stilling. KLIK og beløn.

 

PLADS

Plads er både at gå og sidde ved din venstre side. (Plads =følg din venstre side). Hold en godbid i din venstre hånd i  hundens næse-højde og gentag “ sit “-øvelsen, hvor du nu lokker hunden til at sætte sig ved din venstre side. Når hunden kan sidde på “ plads “ ( og gerne kigger op på dig ) går du et par skridt fremad - KLIK og beløn, når hunden følger med dig. Lok den evt. de første gangen med godbidden.  Det er rigtig flot, hvis du kan holde øjenkontakten. ( plads er godt, når man skal over vejen, passere andre hunde / mennesker osv, men husk hunden skal primært have lov til at gå og snuse mm. under luftturen - selvfølgelig under at trække i linen.

 

IKKE TRÆKKE I LINEN

Hvis hunden trækker i linen, stopper du helt op idet linen strammes og venter til linen slækkes og hunden kigger på dig for at se, hvorfor i ikke går. Idet hunden drejer hovedet efter dig : KLIK og beløn.

Gentag, indtil i kan gå uden strem line. Hvis du er konsekvent ( fastholder at hunden kun kan komme fremad, hvis linen er slap ), tager det kun ganske kort tid at lære hunden at gå pænt. Husk at belønne hunden ind i mellem for at gå pænt, når den har lært det. ( du skal ikke rykke eller trække hunden tilbage - den skal selv slække linen, ellers lykkedes det ikke. )

 

HER / KOM

FÅ en ven til at holde hunden, som du har vist at du har en lækker godbid i hånden. Løb ca. 5 meter væk og bed vennen slippe hunden. Idet hunden kommer hen til dig KLIK og beløn med godbidden.

Vær opmærksom på ved indkald, at du ikke belønner hunde, før du har hånden på halsbåndet - ellers kan du risikere at få en hund, der kommer hen til dig, men som holder sig udenfor din rækkevidde.
 

TRICKS

Giv pote  -  high-five  - “ ligge død” - rulle rundt -  åbne/lukke døre, skuffe, skabslåger  - hente fjernbetjeninger til tv``et -  tænde/slukke lyset på kontakten -  kun fantasien sætter grænser…..

 

SKAL JEG KLIKKE OG BELØNNE HVER GANG MIN HUND GØR NOGET?

NEJ  Klikkeren bruges til indlæring af øvelser og det er ikke nødvendigt at bruge den, når din hund er sikker på, hvad den skal. SÅ snart din f.eks. “ sit “- øvelse er pålidelig, beder du hunden udføre øvelsen 3-4 gange, inden du klikker og belønner. Varier antallet af gange du ønsker øvelsen udført, inden du belønner - nogle gange en gang, andre gange måske så mange som 6-7 gange. Din hund skal ikke kunne forudsige, hvornår belønningen kommer.

Når hunden gør øvelsen med det samme du beder den om det, kan du nedtrappe klikkeren. Men HUSK lige meget hvor dygtig din hund er, skal du stadig belønne den en gang imellem. Det er et kedeligt faktum, at vi ofte er mere opmærksomme overfor hunden når den er ulydig, og ignorerer den når den opføre sig pænt. Så beløn din hund for at være dygtig og den vil ikke være uartig for at få din opmærksomhed.

 

ER DET IKKE BESTIKKELSE AT BRUGE GODBIDDER?

NEJ. Det er bare en måde at vise din hund, hvad du gerne vil have den  til at gøre - uden brug af tvang. Lige så snart den har lært reglerne, kan du nedtrappe godbidderne. Ville du arbejde uden løn ? - Hvorfor skulle din hund så…!!

 

KLIKKERTRÆNINGENS REGLER

Klikkertræning er let og har kun få regler - men de skal overholdes.

HVIS du klikker, SKAL du belønne ( også selvom klikket var et uheld)

Belønning følger efter KLIKKET. Ellers er klikket meningsløst.

Del indlæringen af øvelserne op i små trin, så hunden kan følge med og hele tiden har fremgang mod målet.

Sæt ikke kommando på en øvelse før du er overbevist om, at hunden vil udføre det straks.  “ SIT “ betyder sæt dig NU, ikke efter 3-4 kommandoer med høj lydstyrke.

Ha’ det sjovt ! hvis du er stresset, eller bekymret - lad være med at træne.Hvis du bliver frustreret, lav en nem øvelse for din hund og tag en pause.

Træn en øvelse ad gangen og træn 3x5 minutter om dagen i stedet for 1 time 1 gang om ugen. Øv en øvelse med 5-6 godbidder - Kort pause- gentag 2-3 gange. Det giver en mere effektiv indlæring, da hunden ikke kan holde koncentrationen ret længe ad gangen.

Nedsæt mængden af din hunds foder for at kompensere for de kalorier, den får gennem godbidderne. Belønning kan også være leg med noget af hundens legetøj.

Der er ingen straf i klikkertræning. Hvis hunden laver fejl, eller ikke gør som du ønsker, er det værste der kan ske, at hunden ikke får sin belønning denne gang, og den må forsøge igen.

 

GOD FORNØJELSE!